Noemí Santiveri – 26 d’octubre de 2016
Noemí Santiveri és la portaveu de la Plataforma Ciutadana per una Escola Inclusiva a Catalunya, i professors de pedagogia aplicada de la UAB. L’objectiu de la Plataforma és precisament poder arribar a treure l’adjectiu “inclusiva”.
És una plataforma apolítica, formada per grups d’entitats i persones que cooperem per promoure un ensenyament inclusiu i de qualitat a Catalunya.
El que es busca és veure la realitat de l’escola des de diferents punts de vista: el dels professors, els de mares/pares de fills, i el dels agents de la Comunitat Educativa (ACO, DIMCAT, Inspectors).
El futur immediat és molt incert (probablement la professió que tindran els nostres fills no existeix a dia d’avui), i per això ens replantegem el sistema educatiu.
Què entenem per “escola inclusiva”?
- L’escola inclusiva és una escola oberta a tothom, capaç de respondre de forma personalitzada a la singularitat de cada alumne. El centre d’atenció no és el grup ni el mestre, sinó l’alumne.
- Ha de comportar un servei públic a la comunitat.
- Està centrada en el desenvolupament de la persona: tot i que veiem les barreres, ens hem de centrar en desenvolupar les capacitats
- Ha de mirar més enllà de les capacitats acadèmiques
- De qualitat
Qui no vol aquesta escola? Sense barreres d’entrada i amb una atenció personalitzada.
ANTECEDENTS LEGISLATIUS
Al 1978 es va publicar l’Informe Warnoch, essent el primer cop que es parla de l’escola inclusiva.
Del 1978 al 2009 només es van fer “proves”, no es va començar a treballar realment fins al 2009.
Hem d’intentar eliminar les etiquetes mèdiques (és a dir, el nom de les malalties). Al mestre no li interessa la malaltia en sí, sinó saber com ha d’adaptar el seu currículum per adaptar-se a l’alumne.
Al 2009 es va publicar la Llei Catalana D’Educació, aprovada per un ampli consens.
Del 2009 al 2015 es va aprovar el Pla d’Acció Aprendre Junts per Viure Junts. El resultat va ser una mica desastrós perquè va ser aprovat per un govern i executat per un altre.
Al 2016 ha s’ha publicat l’esborrany del nou decret del sistema inclusiu.. Essent optimistes s’aprovarà a finals del 2017.
Si existeix tanta llei, com és que ens sentim tan desprotegits? I sobretot li passa als pares i mares de nens amb necessita educatives especials i als mestres, i principalment quan existeix un canvi de cicle educatiu (de la bressol a infantil, i des de primària a secundària).
FITES CLARES
- Beneficis del sistema: tenir un aula heterogènia és molt beneficiós a nivell emocional i en quant a educació de valors
- Els objectius són implementar les estructures de l’escola inclusiva: metodologies, organització, recursos… per tant, han de “repensar” l’escola.
Metodologies i estratègies didàctiques: no s’han de donar totes les coses per escrit; els mestres poden utilitzar diferents mètodes; per exemple, utilitzar un fitxer mp3 de veu, tant per donar la tasca que s’ha de realitzar com per que l’alumne la retorni en el mateix format. Això ajuda a nens que tenen dificultats per llegir, i els motiven.
Estratègies organitzatives: venen donades des de dalt (Consell Ensenyament) dins a baix (totes les persones que conformen l’escola)
Recursos: parlem el CEEPSIR, Centres d’Educació Especial Proveïdors de Servei i Recursos. A Barcelona no serà efectiu fins gener de 2017, hi haurà un reforç material, revaloració per part d’EAP per si es poden assignar més recursos. És personal que prové en general d’escoles concertades i venen a fer suport a l’aula. Són gent especialitzada que poden fer suport a l’aula o al tutor; no són vetlladors sinó professionals de l’educació. En aquest cas, és el centre qui ha de demanar l’ajut: primer hi ha demanda per part de l’escola i després una revaloració per part de l’EAP (suport o material); i llavors el centre sol·licita l’ajut.. Apareix la figura del SIEI (suports intensius d’educació inclusiva), abans “UCE”; hi ha un canvi de nom perquè hi ha un canvi de tasca; ara el servei intensiu entra a l’aula, no és l’alumne el que va a un aula especial.
ESBORRANY DEL NOU DECRET
L’esborrany del nou decret afecta a infantil, primària i secundària. Les principals novetats són:
- DUA (Disseny Universal de l’Aprenentatge)
- La resposta a la intervenció: quin tipus de suport cal
DUA (Disseny Universal de l’Aprenentatge)
Serà feina dels mestres; els pares i mares poden col·laborar aportant idees. Modificar el currículum des del punt de vista d’aquest disseny ha de servir per a tots els alumnes.
Les bases del DUA són:
- Formes de representació: és a dir, QUÈ estudiem?
- Expressió: els mestres han de tenir diferents maneres d’ensenyar cada cosa que ensenyen, és a dir COM ensenyen?
- Motivació: tot el que s’estudiï ha de tenir un origen, una raonabilitat, és a dir, PER QUÈ hem d’aprendre això?
El disseny universal el que intenta és enganxar-los a tots. Hi haurà persones que es dedicaran a fer DUA, i els mestres podran “agafar” aquestes idees i metodologies, les podran adaptar als seus alumnes, i els pares podran ajudar. És a dir, serà obligatori per a totes les escoles públiques que es permeti l’entrada dels pares a l’aula per a poder col·laborar.
La resposta a la intervenció
Mesures efectives per a l’èxit educatiu de l’alumnat, amb l’objectiu de reduir al màxim el fracàs escolar. Actualment hi ha mesures i suports universals, un material bàsic que és suficient per al 85% dels alumnes. Però existeix un 15% (aquells que tinguin una discapacitat inferior al 33%) que necessitaran mesures addicionals (per exemple, llapis diferents als normals per als nens que són daltònics, o uns guants especials per a algú que tingui una discapacitat física, etc). I addicionalment hi haurà un 5% dels alumnes a qui caldrà mesures i suports intensius (SIEI, CEPSIIR).
Qui decideix on passaran els nens quan vagin a secundària? Per defecte, el 100% de la població anirà a l’escola ordinària. Si existeix pluridiscapacitat, són els pares els que han de sol·licitar entrar a un altre centre. Això representa un canvi important, que referma el fet que els que tenen dret a equivocar-se sobre l’educació dels seus fills són els seus pares.
El DUA i la resposta a la intervenció són les dues eines que ens dona el departament. Al nostre nivell, la millor eina és la PARTICIPACIÓ, ja que això permet arribar a consensos, i fa que puguem ajudar a tots els alumnes.
Tots volem una societat inclusiva, oberta i sense barreres, i per a això cal un sistema educatiu ferm i polítiques adequades.
S’ha de reconèixer que malgrat la crisi estem vivint els millors moments de l’escola inclusiva, perquè existeix una política i perquè s’està repensant el sistema educatiu.
PER QUÈ ÉS TAN DIFÍCIL?
Existeixen moltes respostes. Venim d’una història de prejudicis i discriminacions amb aquells que són diferents. Molta gent veu a les persones amb discapacitat molt diferents a la resta, alguns amb compassió (que implica no donar autonomia, no donar oportunitats), i altres amb rebuig. Estem parlant de drets humans.
REFLEXIÓ: Un camí iniciat que no té marxa enrere. Si avancem en l’autonomia, l’autonomia donarà la felicitat.
EXERCICI
La Noemí Santiveri ens ha fet als assistents el següent exercici: ens ha separat en dos grups i ens ha proposat un exercici a cada grup, composat cadascun d’ells de 3 senzilles proves que havíem de resoldre a l’hora. No ho sabíem, però un dels grups tenia les 2 primeres proves que eren impossibles de resoldre, i la tercera era igual de senzilla per a tots dos grups. Per a les 2 primeres proves, el grup que ha acabat primer estava molt engrescat, mentre que l’altre estava molt desanimat. Per a la tercera prova, que era igual de senzilla per ambdós grups, ens hem trobat que el grup que tenia totes les proves fàcils ha resolt també la tercera prova amb molta facilitat, mentre que a l’altre grup li ha costat més; el motiu és que aquest segon grup no l’ha resolt tan bé perquè creia que no podria fer-ho; no és res més que desmotivació. El primer grup sortirà de l’aula pletòric, i l’altre desmotivat.
Aquest exercici s’ha fet per demostrar que cal graduar les feines per aconseguir que tots els nens surtin pletòrics de l’escola.
Per exemple, com incloure un nen amb necessitats educatives especials en una classe d’educació física? Una possibilitat és fer 3 grups i que cada un faci un exercici diferent (essent un dels exercicis un que el nen amb necessitats educatives especials pugui fer), que els nens vagin rotant fent les diferents activitats i que el nen amb necessitats educatives especials faci sempre la mateixa activitat. No farà totes les activitats, però sempre farà l’activitat envoltat de companys, mai la farà sol.
NOTES
Els mestres assistents a la xerrada posen de manifest que tot i que l’escola tingui moltes mesures, cal un reforç de personal, ja que la manca de recursos genera impotència en els mestres, i frustració, perquè no es veuen capaços d’atendre de manera individualitzada. Els nens amb necessitats educatives especials de vegades necessiten sortir a passejar, canviar d’ambient… Però òbviament el mestre no pot deixar sols els altres 24 alumnes i sortir a passejar al passadís amb l’altre.
La Generalitat no dóna recursos al Consorci, sinó que li dóna diners, i és el Consorci qui decideix com es gasten aquests diners.
S’ha avançat molt però queda molt per recórrer encara.
CHARLA: “La escuela del Siglo XXI: Un modelo de escuela inclusiva”
Noemí Santiveri – 26 de octubre de 2016
Noemí Santiveri es la portavoz de la Plataforma Ciudadana para una Escuela Inclusiva en Cataluña, y profesora de pedagogía aplicada de la UAB. El objetivo de la Plataforma es precisamente poder llegar a traer el adjetivo “inclusiva”.
Es una plataforma apolítica, formada por grupos de entidades y personas que cooperan para promover una enseñanza inclusiva y de calidad en Cataluña.
Lo que busca es ver la realidad de la escuela desde diferentes puntos de vista; el de los profesores, el de los padres/madres y el de los agentes de la Comunidad Educativa (ACO, DIMCAT, Inspectores).
El futuro inmediato es muy incierto (probablemente la profesión que tendrán nuestros hijos no existe a día de hoy), y por eso nos replanteamos el sistema educativo.
Qué entendemos por “escuela inclusiva”?
- La escuela inclusiva es una escuela abierta a todos, capaz de responder de forma personalizada a la singularidad de cada alumno. El centro de atención no es el grupo ni el maestro, sino el alumno.
- Ha de comportar un servicio público a la comunidad.
- Está centrada en el desarrollo de la persona: aunque vemos las barreras, nos hemos de centrar en desarrollar las capacidades.
- Debe mirar más allá de las capacidades académicas.
- De calidad.
Quién no quiere esta escuela sin barreras de entrada y con una atención personalizada?
ANTECEDENTES LEGISLATIVOS
En el 1978 se publicó el informe Warnoch, siendo la primera vez que se habla de la escuela inclusiva.
Del 1978 al 2009 sólo se hicieron “pruebas”, no se comenzó a trabajar realmente hasta el 2009.
Tenemos que intentar eliminar las etiquetas médicas (es decir, el nombre de los diagnósticos). Al maestro no le interesa el nombre en sí, sino saber cómo ha de adaptar su currículum para adecuarlo al alumno.
En el 2009 se publicó la Ley Catalana de Educación, aprobada por un amplio consenso.
Del 2009 al 2015 se aprobó el Plan de Acción “Aprender Juntos para Vivir Juntos”. El resultado fue un poco desastroso porque fue aprobado por un gobierno y ejecutado por otro.
En el 2016 se ha publicado el borrador del nuevo Decreto del Sistema Inclusivo. Siendo optimistas, se aprobará a finales del 2017.
Si existe tanta ley, ¿Cómo es que nos sentimos desprotegidos? Y sobre todo les pasa a los padres y madres de alumnado con Necesidades Educativas Especiales y a los maestros, y principalmente cuando existe un cambio de ciclo educativo (de la guardería a ciclo infantil, y desde primaria a secundaria).
HITOS CLAROS
- Beneficios del sistema: tener un aula heterogénea es muy beneficioso a nivel emocional y en cuanto a valores educativos
- Los objetivos son implementar las estructuras de la escuela inclusiva: metodologías, organización, recursos… Por tanto, han de “repensar” la escuela.
Metodologías y estrategias didácticas: No se han de dar todas las cosas por escrito; los maestros pueden utilizar diferentes métodos; por ejemplo, utilizar un fichero mp3 de voz, tanto para dar la tarea que se ha de realizar, como para que el alumno la entregue en el mismo formato. Eso ayuda a los niños que tienen dificultades para leer, y les motivan.
Estrategias organizativas: Vienen dadas desde arriba (Consell Ensenyament) hasta abajo (todas las personas que conforman la escuela).
Recursos: Hablamos del CEEPSIR, Centros de Educación Especial Proveedores de Servicio y Recursos. En Barcelona no será efectivo hasta enero de 2017, habrá un refuerzo material, revaloración por parte del EAP por si se pueden asignar más recursos. Es personal que proviene en general de escuelas concertadas y vienen a dar soporte al aula. Son gente especializada que pueden dar soporte al aula o al tutor; no son veladores sino profesionales de la educación. En este caso, es el centro quien debe pedir la ayuda: primero a demanda por parte de la escuela y después una revaloración por parte del EAP (soporte o material); y entonces, el centro solicita la ayuda. Aparece la figura del SIEI (Soportes Intensivos de Educación Inclusiva), antes “UCE”; hay un cambio de nombre porque hay un cambio de tarea. Ahora el servicio intensivo entra al aula, no es el alumno que va a un aula especial.
BORRADOR DEL NUEVO DECRETO
El borrador del nuevo decreto afecta a infantil, primaria y secundaria. Las principales novedades son:
- DUA (Diseño Universal de Aprendizaje)
- La respuesta a la intervención: qué tipo de intervención se necesita.
DUA (Diseño Universal de Aprendizaje)
Será trabajo de los maestros; los padres y madres pueden colaborar aportando ideas. Modificar el currículum desde el punto de vista de este diseño debe servir para todos los alumnos.
Las bases del DUA son:
- Formas de representación: Es decir, ¿QUÉ estudiamos?
- Expresión: Los maestros deben de tener diferentes maneras de enseñar cada cosa que enseñan. Es decir, ¿CÓMO enseñamos?
- Motivación: Todo lo que se estudie ha de tener un origen, una razonabilidad. Es decir, ¿POR QUÉ hemos de aprender eso?
El diseño universal lo que intenta es unirlos a todos. Habrá personas que se dedicarán a hacer DUA, y los maestros podrán tomar estas ideas y metodologías, las podrán adaptar a sus alumnos y los padres podrán ayudar. Es decir, será obligatorio para todas las escuelas públicas que se permita la entrada de los padres al aula para poder colaborar.
La respuesta a la intervención
Medidas efectivas para el éxito educativo del alumnado, con el objetivo de reducir al máximo el fracaso escolar. Actualmente hay medidas y soportes universales, un material básico que es suficiente para el 85 % de los alumnos, pero existe un 15 % ( aquellos que tengan una discapacidad inferior al 33 %) que necesitarán medidas adicionales. Por ejemplo, lápices diferentes para los niños con daltonismo o unos guantes especiales para alguno que tenga una discapacidad física, etc. Y adicionalmente habrá un 5% de los alumnos que necesitará medidas y soportes intensivos (SIEI, CEPSIIR).
¿Quién decide dónde pasaran los niños cuando vayan a secundaria? Por defecto, el 100% de la población irá a la escuela ordinaria. Si existe pluridiscapacidad, son los padres quienes han de solicitar entrar a otro centro. Esto representa un cambio importante, que reafirma el hecho que los que tienen derecho a equivocarse sobre la educación de sus hijos, son los padres.
El DUA y la respuesta a la intervención son las dos herramientas que nos da el Departament. A nuestro nivel, la mejor herramienta es la PARTICIPACIÓN, ya que eso permite llegar a consensos y hace que podamos ayudar a todos los alumnos.
Todos queremos una sociedad inclusiva, abierta y sin barreras, y por eso es necesario un sistema educativo firme y políticas adecuadas.
Se debe reconocer que a pesar de la crisis estamos viviendo los mejores momentos de la escuela inclusiva, porque existe una política y porque se está representando el sistema educativo.
¿POR QUÉ ES TAN DIFÍCIL?
Existen muchas respuestas. Venimos de una historia de prejuicios y discriminaciones con aquellos que son diferentes. Mucha gente ve a las personas con discapacidad muy diferentes al resto, algunos con compasión (que implica no dar autonomía, no dar oportunidades) y otros con rechazo. Estamos hablando de Derechos Humanos.
REFLEXIÓN: Un camino iniciado que no tiene marcha atrás. Si avanzamos en la autonomía, la autonomía dará felicidad.
EJERCICIO
Noemí Santiveri nos hace a los asistentes el siguiente ejercicio: Nos ha separado en dos grupos y nos ha propuesto un ejercicio a cada grupo, compuesto cada uno de ellos de tres pruebas que debíamos resolver a la vez. No lo sabíamos, pero uno de los grupos tenía las dos primeras pruebas que eran imposibles de resolver y la tercera era igual de sencilla para ambos grupos. Para las dos primeras pruebas, el grupo que ha acabado primero estaba muy animado, mientras que el otro estaba muy desanimado. Para la tercera prueba, que era igual de sencilla para ambos grupos, nos encontramos que el grupo que tenía todas las pruebas fáciles ha resuelto también la tercera prueba con mucha facilidad, mientras que al otro grupo le ha costado más; el motivo es que este segundo grupo no lo ha resuelto tan bien porque creía que no podría hacerlo, nada más que desmotivación. El primer grupo saldrá del aula pletórico y el otro desmotivado.
Este ejercicio se ha hecho para demostrar que es necesario graduar los trabajos para conseguir que todos los niños salgan motivados de la escuela.
Por ejemplo, ¿Cómo incluir un niño con necesidades educativas especiales en una clase de educación física? Una posibilidad es hacer tres grupos y que cada uno haga un ejercicio diferente (siendo uno de los ejercicios uno que el niño con NEE pueda realizar), el resto de niños rotará por las diferentes actividades y el niño con NEE hará siempre la misma actividad. No hará todas las actividades, pero siempre hará la actividad rodeado de compañeros y nunca la hará solo.
NOTAS
Los maestros asistentes a la charla ponen de manifiesto que a pesar de que la escuela toma muchas medidas, es necesario un refuerzo de personal, ya que la falta de recursos genera impotencia en los maestros y frustración, porque no se ven capaces de atender de manera individualizada. Los niños con NEE, a veces necesitan salir a pasear, cambiar de ambiente… pero obviamente, el maestro no puede dejar solos a los otros 24 alumnos y salir a pasear por el pasillo con el otro.
La Generalitat no da recursos al Consorci, sino que le da dinero y es el Consorci quien decide cómo se emplea este dinero.
Se ha avanzado mucho pero queda mucho por recorrer todavía.