Des del Gamin (Grup d’Ajuda Mútua Inclusiva), ens hem reunit, hem parlat, hem consultat i no, no és una sensació nostra, l’escola catalana NO és inclusiva i està molt lluny de ser-ho.
Volem que totes les families de Catalunya ens ajudeu a fer-li entendre a l’Honorable Senyor Bargalló, Conseller d’Ensenyament que la Generalitat desatén als alumnes amb diversitat funcional.
MANIFEST «AIXÒ NO ÉS ESCOLA INCLUSIVA»
#aixonoesescolainclusiva
El passat 8 d’octubre, les persones que integrem el Grup d’Ajuda Mútua Inclusiva (GAMIN) ens vàrem reunir per parlar sobre la implantació del Decret 150/2017, de 17 d’octubre, d’atenció educativa a l’alumnat en el marc d’un sistema educatiu inclusiu.
En el seu punt 1, el Decret defineix explícitament que «l’atenció educativa a l’alumnat comprèn el conjunt de mesures i suports destinats a tots els alumnes, amb la finalitat d’afavorir el seu desenvolupament personal i social i perquè avancin en l’assoliment de les competències de cada etapa educativa i la transició a la vida adulta, en el marc d’un sistema educatiu inclusiu». En aquest sentit, doncs, ens hem mogut per saber de
primera mà quina ha estat la nova organització pedagògica i quins recursos s’han incorporat al sistema a fi de donar resposta a un dret fonamental de la infància.
Totes nosaltres tenim fills i filles escolaritzats i escolaritzades en diferents etapes, i hem constatat, en primera persona, que no només no s’avança vers la implantació del model d’escola inclusiva, sinó que, a més, l’Administració ha retallat la ja molt minsa assignació de recursos per a la inclusió.
Per corroborar la nostra impressió, hem parlat amb escoles i claustres i ens han confirmat el que nosaltres ja havíem percebut: no hi ha hagut un canvi de model ni una ampliació de recursos, i molts centres estan patint grans retallades.
En alguns casos, fins i tot, ens han dit que han escrit cartes adreçades a la gerència del Consorci d’Educació de Barcelona i a la Conselleria d’Ensenyament, per exposar la situació dels centres i han fet denúncia de l’estat precari en el qual es troba l’alumnat amb diversitat. Per tant no ho sabem només nosaltres, l’Administració també n’està al corrent.
Considerem que la situació és insostenible, sobretot quan els polítics s’omplen la boca amb la paraula INCLUSIÓ. Creiem que ha arribat l’hora de fer una crida a totes les famílies de persones amb diversitat funcional escolaritzades a Catalunya per tal que denunciïn, davant els responsables directes, el malestar, l’abandonament i la inacceptable manca de recursos que redunda en la vulneració dels drets dels seus fills i filles.
Per tot això, iniciem, des de GAMIN, una campanya de visibilització per denunciar que:
A Catalunya l’escola NO és inclusiva i està molt lluny de ser-ho.
L’Administració autonòmica catalana desatén els alumnes amb diversitat funcional.
Els polítics catalans parlen d’inclusió, però no es materialitza amb gestos concrets a les escoles.
Volem materialitzar la nostra campanya de denúncia amb tres accions:
1) Per tal que l’Administració no segueixi tapant la realitat de la inclusió a Catalunya o al·legant desconeixement, volem omplir el Departament d’Ensenyament amb la nostra realitat. És per això que demanem a les famílies que pateixen la mala gestió de les polítiques d’inclusió que escriguin a l’Honorable Senyor Bargalló, Conseller d’Educació, i li expliquin, fil per randa, tot el què viuen i li preguntin què pensa fer per resoldre-ho. Heu d’escriure una carta a l’adreça següent:
Hble. Sr. Josep Bargalló Valls
Conseller d’Ensenyament
Via Augusta, 202-226
08021 Barcelona
2) També creem l’etiqueta #aixonoesescolainclusiva per donar a conèixer aquesta situació a les xarxes socials i us demanem que esmenteu, en les vostres piulades o comentaris, a l’Honorable Senyor Conseller d’Educació (@JosepBargallo) per tal de visibilitzar el greuge que patim les famílies afectades.
3) Per últim, demanem a les institucions que sí lluiten pels drets de les persones amb diversitat, que s’uneixin en la denúncia de les vulneracions i fem un front comú que faci saber als nostres representants polítics que el camí actual no és l’adient, que estan perjudicant a persones vulnerables i que no pensem permetre-ho per més temps.
Barcelona, octubre de 2018
Grup d’Ajuda Mútua Inclusiva (GAMIN)
Federació d’Associacions de Mares i Pares d’alumnes de Catalunya (FAPAC)
Assemblea Groga de Gràcia (AGG)
Sindicat USTEC·STEs-IAC
Comissió inclusiva districte de Sant Andreu
[button title=”descarrega el pdf del manifest” color=”” size=”large” link=”https://drive.google.com/file/d/12qPU2uK198NGQSJ7ZvWjC-PcwB1qjx2t/view?usp=sharing” in_new_tab=”true” icon=””]