Text publicat per faros (enllaç) a partir del document elaborat per Children Now (enllaç).
GUIA PER PARLAR AMB ELS FILLS DE TEMES DELICATS
El sexe, les drogues, la violència … Són temes pels quals els fills sempre pregunten perquè senten un interès creixent per ells, i cal parlar-ne tard o d’hora. Moltes vegades, els pares no saben com tenir la conversa, o consideren que la situació és compromesa i prefereixen evitar-la. Oferim una petita guia per abordar aquestes qüestions.
En primer lloc, els especialistes consideren que és bo començar a parlar d’aquests temes a edats primerenques, ja que això acostuma als fills a parlar de tot amb els seus pares ja no tenir temes tabú. Si l’ambient de la conversa és obert i es procura comunicar en tot moment els valors propis, el més probable és que els nens entenguin tot el que se’ls diu. És important escoltar la seva opinió, ser pacient i no tenir por que els diàlegs es repeteixin.
• Sexe: Està comprovat que els nens que poden parlar obertament sobre sexe en la seva família s’exposen menys a les conductes de risc. Encara que la comprensió completa arriba més tard, s’ha d’explicar als nens amb detall i amb naturalitat quines són les parts del seu cos, i sobre aquesta base, anar incorporant nous coneixements més endavant. Si el noi no fa les preguntes, els pares no han de témer a iniciar ells mateixos la conversa.
Cal prestar especial atenció a la part emocional de les relacions sexuals, i és important incidir en la responsabilitat i les conseqüències de mantenir-les. Han d’entendre que les relacions de la vida real no funcionen com a les pel·lícules. A més, necessiten saber que és un aspecte realment important en la vida de la parella. Una bona estratègia és anticipar-se als esdeveniments, per exemple, parlant dels canvis que es produeixen en el cos abans de l’adolescència. És important informar correctament als nens sobre malalties com la sida.
• Drogues i alcohol: Els estudis demostren que els joves s’inicien cada vegada més aviat en el consum d’aquestes substàncies. En aquest cas, ha de plantejar la qüestió com una oportunitat de prendre una decisió correcta. Els adolescents comencen a prendre decisions importants, i han de saber que un error pot tenir conseqüències greus per al cos. Les normes han d’estar clares en la família, i per això és molt important donar exemple. Fomentar les amistats amb influència positiva i treballar l’autoestima són eines eficaces per lluitar contra el consum de drogues. Si es detecta un problema realment greu s’ha de consultar a un especialista ràpidament.
• Violència i racisme: És important deixar que els nens expressin sempre els sentiments, i estar molt pendents d’ell si està deprimit, ansiós o agressiu. Així mateix, és important inculcar-li el significat del respecte i la tolerància, sense tenir en compte qualsevol tret distintiu de la persona. En aquest punt és vital controlar el que consumeix el nostre fill en els mitjans de comunicació, ja que molts experts han conclòs que la violència que exhibeixen és un risc.
• Malaltia i mort: Hi ha determinades malalties que apareixen molt sovint en els mitjans de comunicació, cosa que pot espantar bastant als nens. El millor és comprovar què saben ja d’aquestes afeccions, i veure si podem aportar-los informació més veraç. També la mort pot ser un tema molt delicat, però extremadament important, especialment quan mor algú estimat. L’explicació s’ha de fer d’acord amb les creences espirituals de cadascú.
• Divorci: És important tranquil·litzar els nens, i donar-los a entendre que les discussions dels seus pares no són sempre sinònim de divorci. Si aquest es fa inevitable, és important que entenguin que no se’ls està separant dels seus progenitors. És molt important que comprenguin que encara compten amb l’amor dels pares, i que tots dos seguiran tenint cura d’ells.
Jofre Padullés, pare de la Noa de P4-C.